maanantai 8. kesäkuuta 2015

Gluteenittomat nokkosletut kesäbrunssille


Minun siskoni on nyt jo jonkin aikaa ollut gluteiinittomalla ruokavaliolla ja olen sen takia itseäni pyrkinyt haastamaan kokeilemaan ja kehittelemään uusia gluteiinittomia ruokia ja herkkuja. Tykkään leipoa, ja gluteiinittomien leivonnaisten kehittely tuo siihen lisää haasteita. Tässä resepti, jonka kehittelin kesäistä sunnuntaibrunssia varten. :)

Nettle pancakes | Alinan kotona blog

Tämän nokkoslettuohjeen voi toteuttaa tavallisillakin jauhoilla, mutta niitä saattaa joutua laittamaan hieman enemmän. Gluteiiniton jauhoseos turpoaa paljon enemmän kuin tavallinen.

Erilaisia variaatioita voi helposti tehdä. Nokkoset voi korvata pinaatilla, porkkanaraasteella, kesäkurpitsaraasteella, leseillä, siemenillä tai perunamuussilla, riippuen millaisia lettuja haluaa tehdä tai mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Ihan tavallisiin lettuihin laittaisin makuaineeksi hieman vaniljaa tai vaniljasokeria.

Letut paistan aina voissa tai margariinissa. Rypsiöljy on hyvää muuhun paistamiseen, mutta lettuihin tykkään käyttää ihan voita. Myös "suolaisiin" lettuihin kannattaa laittaa hiukan sokeria ja myös makeisiin lettuihin suolaa!

Nettle pancakes with mulberry syrup and violets | Alinan kotona blog

Ainekset

2 kananmunaa
5 dl maitoa
2 kourallista nokkosenlehtiä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 2-3 rkl gluteenitonta jauhoseosta
voita paistamiseen

Ohje

Hienonna nokkoset pieneksi silpuksi. Myöhäiskesän nokkoset tai rehevältä tunkiolta poimitut lehdet kannattaa ryöpätä. Poimi loppukesästä vain ylimpiä lehtiä.

Riko munien rakenne rikki pallovatkaimella. Muutoin suosittelisin kierrevatkainta lettutaikinaan, mutta nokkosenpalat saattavat jäädä kierrevatkaimeen kiinni, joten tähän taikinaan suosittelen pallovatkainta. :) Sekoita maito joukkoon kevyesti vispaten. Lisää nokkoset ja mausteet. Lisää jauhoja pari ruokalusikallista kevyesti vispaten.

Anna taikinan turvota noin puoli tuntia, sillä gluteiinittomat jauhot turpoavat (huomattavasti enemmän kuin tavalliset vehnäjauhot). Jos koostumus on turvotuksenkin jälkeen liian löysä lisää hieman jauhoja, jos taas liian paksu lisää maitoa. Itse kokeilen sopivan koostumuksen niin että tipautan kämmenselälle pisaran taikinaa. Jos taikina jää kivaksi pisaraksi eikä leviä, se on sopivaa. Liian kiinteää taikina on jos vispaaminen on raskasta.

Nettle pancakes with mulberry syrup and violets | Alinan kotona blog

Paista letut voissa. Nämä voisi paistaa vaikka muurinpohjapannulla kesäbrunssilla ja syödä sitä mukaa kun ne valmistuvat. Minä paistoin pienellä pannulla.

Tarjoile letut maustetun siirapin ja syötävien kukkien, marjojen tai hedelmäpalojen kanssa. Vaihtoehtoisesti voit tarjoilla lettujen kanssa marjahilloja erityisesti puolukkahillo sopii nokkoslettujen kanssa. Meillä tarjolla oli mulperisiirappia ja orvokinkukkia.

Nettle pancakes with mulberry syrup and violets | Alinan kotona blog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi hauska kuulla, mitä sinä ajattelet tästä! :)